Ev ödevi söz konusu olduğunda, ‘Şu ana kadar ödev vermediler.’, “Okulumda yaptım”, “Bugün ödev vermediler”, “Ödevler, benim notumu etkilemiyor.”, “Öğretmenim hiç bakmıyor” dediler. Anne-babalar olarak, bu kelimeleri çocuğunuzdan dinlemek sizi sinir etmek için yeterlidir. Aşağıdaki stratejiler çocuğunuza yardımcı olmak veya çocuğunuzun ödevlerle ilgili bir noktada sıkışıp kalmamasına yardımcı olmak içindir.
1. Eleştirmeyin
Çocuğunuza destekleyici bir biçimde “Seni öfkeli görüyorum.” Ödevler ve okul çalışmalarını yapmana yardımcı olacak birlikte yeni yollar düşünelim “diyerek çocuğu nazikçe güçlendirin.
2. İyi Yapacağına Dair Çocuğunuzu Teşvik Edin
Çocuklar,bazen “Bunu yapamam” gibi kendi kendileriyle olumsuz konuşmaya girebilirler. Çocuklar gerçekten bu şekilde düşündükleri zaman, dışarıdan ebeveynler “Bundan nefret ediyorum” gibi yorumları çocuklarından dinleyebilir, veya “Bu saçmalık.” gibi. Çocuğunuza en iyi çaba harcamanın hiç yapmamaktan daha iyi olduğunu hatırlatın.
3. Öncelikler
Ödevin aciliyet, karmaşıklık ve zorluk temelinde düzenlendiğine koçluk edin ve teşvik edin.Aynı zamanda, bazı öğrencilerin daha kolay görevlerle başlayarak daha iyi yaptıklarını ve bunun daha zorlayıcı görevleri üstlenmelerine de yardımcı olabileceğini unutmayın.
4. Molalar
Ödev süresinin yönetilebilir parçalara bölünmesinin önemi ve mola vermeye teşvik edilmesi. Mola verdiğinizde hareket etmeye teşvik edin,çevrede dolaşın ve biraz uzaklaşın
5. Zorlayıcı 15 Dakika
Çocuğunuzun 15 dakika zaman tutmasına izin verin.Zorlayıcı da olsa o ödeve 15 dakika devam etmesini ,15 dakika sonra mola verebileceğini söyleyin.Yaşamda da bu böyledir,biri bazen arkadan destekler bizi itekler ve bir şekilde başladığımız şeye devam ederiz, bu kötü bir yöntem değildir.
6. Sert Davranma
Ödevlerin yapılmamasından dolayı olumsuz sonuçları çocuğa karşı uygulamak, çocuğun meydan okuyan davranışlarıyla geri tepebilir. Sonuçları uygularken, sonuçları bağırmayla sunmayın. Onları mantıklı tutun ve öğrenciden, ödüllere doğru hareket edebilmesine yardımcı olmasını ve olumsuz sonuçları en aza indirgemesine yardım etmesini isteyin. Unutmayın ki gerçek, doğal sonuçlar en iyi motivasyon kaynağıdır.
7. İlişkiyi Cesaretlendirin
Öğrenciyi öğretmeniyle bağlantı kurmaya veya yeniden ilişkilerini geliştirmelerine teşvik edin. Öğretmenleriyle iyi bir ilişkiye sahip olması çocuğu olumlu yönde etkileyecektir.
8. Ödev ve Çalışma Ortamını Değiştirin:
Masanıza ilham verici bir posteri koymayı, farklı bir odaya geçmeyi veya cep telefonunu susturmayı deneyin. Yeni değişiklikler daha fazla olumlu değişiklik yaratabilir.
9. Ortak Çalışma Alanları
Ortak çalışma alanı kullanımı için çocuğunuzu teşvik edip,cesaretlendirin. Okulda yaptıklarından ya da evde yaptıklarından daha fazla performans gösterebiliyorlar.
10. Biraz Eğleneceye İzin Verin
Öğrencinizin veya çocuğunuzun ödevlerini yaparken sadece eğlenmek için yarıştığına dikkat edin. Eğlence; TV, telefon saati veya web’de gezinme gibi eğlenceli vakit geçirmek hoş karşılanıyor, ancak sınır koyduğunuzdan emin olun.
Kaynak
Psychology Today